Se apropie Microsoft de preluarea companiei Activision Blizzard?

Activision Blizzard este una dintre cele mai controversate companii din industria gaming-ului. Compania a fost acuzata in repetate randuri de faptul ca ar incalca drepturile civile ale angajatilor, ca multi dintre acestia, in special femei sau angajati de culoare, ar fi supusi unui tratament inuman, de la marginalizare in cadrul colectivului pana la hartuire sexuala, discriminare in timpul sarcinii si represalii pentru un eventual protest impotriva acestui tratament. Aceasta este detinatoarea unor francize uriase in lumea gaming-ului, precum Call of Duty sau World of Warcraft, dar si al unor jocuri populare la nivel mai izolat, precum Candy Crush sau Overwatch. In fine, aceste controverse marcheaza unul dintre principalele motive pentru care compania este scoasa la licitatie in momentul de fata, cu scopul ca aceasta sa fie reformata. Iar Microsoft se ofera sa faca acest pas.. Dar ar fi beneficial pentru compania fondata de Bill Gates sa puna mana pe o franciza asa de mare precum Call of Duty, dar si pe celelalte jocuri ale Activity Bilzzard. Ar fi bine si pentru utilizatorii de Xbox pentru ca s-ar putea ca aceste jocuri sa apara primele pe plfatorma gigantului tech. 

In acest sens, actionarii Activision Blizzard au votat joi in favoarea vanzarii propuse a companiei catre Microsoft in valoare de 69 de miliarde de dolari, depasind un alt obstacol pe care trebuie sa-l depaseasca cele doua companii pentru a finaliza una dintre cele mai mari fuziuni care au avut loc in industria gamingului pana in momentul de fata. 

„Votul de sustinere covarsitor de astazi al actionarilor nostri confirma convingerea noastra comuna ca, impreuna cu Microsoft, vom fi si mai bine pozitionati pentru a crea valoare mare pentru jucatorii nostri, oportunitati si mai mari pentru angajatii noștri si pentru a ne concentra in continuare pe a deveni un exemplu inspirator de un loc de munca primitor, respectuos si incluziv”, a declarat Bobby Kotick, CEO al Activision Blizzard, intr-un comunicat pe aceasta tema, in urma votului care a avut loc in consiliul de administratie al companiei. Se pare ca aceasta tranzactie este la doar un pas de a fi realizata… ramane de vazut in ce masura ar schimba lucrurile in interiorul companiei. 

Insa un lucru care se stie sigur este faptul ca aceasta miscare marcheaza cea mai recenta intorsatura de situatie in ceea ce priveste drama in desfasurare a lui Kotick si a companiei pe care o supravegheaza, care a fost inundata in controverse in urma acuzațiilor de conduita gresita a angajatilor din cadrul companiei, conduse de cultura la locul de munca a unui „baiat alb” si de aparenta gestionare proasta a companiei de catre Kotick, care ar urma sa cedeze orice pozitie in noua companie odata cu fuziunea ce va fi realizata in curand… daca va fi realizata. 

Vara trecuta, Departamentul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Locuinte Echitabile din California a dat in judecata compania pentru incidente, inclusiv presupusa discriminare si hartuire. In toamna aceea, US Equal Employment Opportunity a acuzat compania de incalcarea drepturilor civile ale angajaților, care au fost supusi tuturor lucrurilor pe care le-am enuntat mai sus. Activision Blizzard a aranjat rapid o intelegere cu EEOC pentru a plati o amenda de 18 milioane de dolari si daune considerabile persoanelor care au depus procese impotriva companiei.

Microsoft si Activision au declarat ca intentioneaza ss finalizeze tranzactia pana in vara viitoare, in urma controlului de reglementare din partea diferitelor guverne, inclusiv a Comisiei Federale pentru Comert din SUA. Investigatii ce ar urma sa complice mult mai mult procedurile in cazul finalizarii tranzactiei, in special odata cu implicarea FTC in acest caz.