Elon Musk are o noua estimare pentru momentul in care oamenii ar putea pasi pentru prima data pe Marte

Adevarul este ca se prea poate sa avem nevoie de o noua planeta cat de curand posibil. Daca dau natiunile drumul la rachetele nucleare (ceea ce s-a ajuns sa nu mai fie un scenariu atat de putin realist dupa invazia Ucrainei de catre Rusia avand in vedere amenintarile de la Kremlin pe aceasta tema), atunci vom avea un al patrulea razboi mondial cu pietre… pe Marte. Un scenariu mai interesant decat o apocalipsa zombie. In orice caz, se vrea neaparat ca omenirea sa ajunga pe planeta vecina, este unul dintre telurile pentru care se lupta o multime de oameni de stiinta si de miliardari care sa sustina financiar aceste proiecte. Care au o sansa de succes destul de mica in viitorul apropiat. Astfel, despre sansele omenirii de a pune piciorul pe Marte inainte de sfarsitul deceniului pot spune ca incep sa se estompeze, deoarece principalul finantator al proiectului de transport martian, nimeni altul decat patronul Tesla, Elon Musk, si-a amanat data tinta pentru a ajunge pe planeta rosie… din nou.

In 2016, fondatorul SpaceX si-a dezvaluit marea sa ambitie de a construi un oras pe Marte. La acel moment, Musk spera sa vada o misiune cu echipaj la vecinul nostru planetar intamplandu-se in 2024, deci dupa doi ani fata de momentul in care ne aflam acum. De atunci, compania a inregistrat o multime de progrese in ceea ce priveste construirea unei rachete care sa duca spre Marte, insa nu intr-un timp destul de bun pentru a indeplini planul tinta initial. In cursul zilei de miercuri, Musk a dezvaluit pe Twitter ca acum vede 2029 ca fiind anul cel mai timpuriu in care omenirea ar putea pasi pentru prima data pe Marte. S-ar intampla la fix 60 de ani de la prima aterizare pe Luna in 1969. Ceea ce ar fi un target destul de bun daca nu luam in considerare faptul ca, in decembrie 2020, Musk urmarea sa ajunga omenirea pe Marte in 2026.

Starship, pe care SpaceX o proiecteaza pentru a duce astronautii pe Luna pentru NASA si, in cele din urmă pe Marte, a efectuat cateva zboruri de succes la mare altitudine, dar inca nu a reusit performanta de a ajunge in spatiu. Musk a facut zgomot in ultimii doi ani in legatura cu reglementarile federale de lansare care incetinesc procesul de a ajunge pe Marte si, recent, chiar a dezvaluit faptul ca se considera intrarea chiar in spectrul falimentului in cazul in care SpaceX nu este capabil sa producă mai rapid motoarele raptor ale Starship. Intr-o maniera deloc surprinzatoare, a ajunge pe Marte este un efort care necesita planificare atenta pana la cel mai mic detaliu.

Pe masura ce Marte si Pamantul se misca in jurul Soarelui, cele doua planete se apropie una de alta si apoi se indeparteaza din nou. Pentru a profita de momentele in care calatoria dintre cele doua lumi este cea mai scurta, este nevoie de lansare in anumite ferestre. Ferestrele ideale de lansare pe Marte pentru acest deceniu sunt sfarsitul acestui an, sfarsitul anului 2024, sfarsitul lui 2026 si sfarsitul anului 2028/inceputul lui 2029. Se pare ca ambitiile initiale ale lui Musk ar fi fost prea optimiste. Daca data sa-tinta ajunge sa se prelungeasca pentru si mai mult timp decat s-a planuit initial, atunci targetul va fi indeplinit abia in anii 2030, acela fiind momentul in care NASA sa reuseasca intr-un final sa trimita primii astronauti pe Marte. In timp ce turismul spatial a inceput sa infloreasca in ultimul an, este puțin probabil sa mai vedem expeditii comerciale pe planeta rosie pentru o perioada mai lunga de timp.