Google dezminte acuzatiile antitrust ale statului Texas

Google a depus vineri o motiune prin care respinge un proces antitrust multistatal condus de procurorul general din Texas, Ken Paxton. Procesul, care a fost depus in 2020 (dovada a faptului ca nici justitia americana nu este mai performanta atunci cand vine vorba despre mariile companii), acuza Google ca ar fi ajuns la un acord ilegal cu Facebook pentru a favoriza gigantul social media intr-o licitatie privind distribuirea spoturilor publicitare pe motorul de cautare. Ancheta nu a fost rezolvata nici pana in momentul de fata, iar reprezentantii companiei Alphabet au declarat faptul ca plangerea este irelevanta, pentru ca nu reuseste sa arate ca gigantul motor de cautare este „angajat tntr-un comportament anticoncurential”.

„Acuzatiile lui AG Paxton sunt nefondate si nu credem ca indeplinesc standardul legal pentru a trimite acest caz in judecată”, a declarat Adam Cohen, directorul departamentului pentru politica economica a celor de la Google, intr-o postare pe blogul oficial al companiei, in cursul zilei de vineri. „Plangerea interpreteaza gresit intelegerea [n.r. cu Facebook], produsele si motivele noastre si ne propunem sa o respingem pe baza esecului sau de a oferi afirmații antitrust plauzibile”.

O versiune neexaltata a procesului, care a fost depusa initial in 2020, sustine ca atat CEO-ul Google, Sundar Pichai, cat si CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, au semnat un acord ilegal care ar oferi retelei sociale un avantaj in licitatiile de publicitate online ale gigantului motor de cautare. Facebook, acum sub conducerea companiei-mama Meta, nu este inculpata in acest caz. In schimb, Google este si ar putea risca o amenda destul de mare in cazul in care acest caz este adus la curte. Nu ca nu ar putea plati-o, din moment ce toate companiile din spectrul tech reusesc sa continue cu astfel de practici in ciuda amenzilor mari din partea statului american. Este ca un fel de taxa de protectie, companiile platesc statului sume de bani pentru a putea controla piata in favoarea lor, iar multa lume in America este nemultumita de acest lucru si cere masuri mai dure in privinta compnaiilor din Sillicon Valley. Nu ca ar fi cazul sa fie luate masuri impotriva unor companii care contribuie la bugetul de stat.

In ceea ce priveste intelegerea celor de la Google cu Facebok, Cohen a declarat ca nu se pune problema ca aceasta sa fie de natura anticoncurentiala, adaugand si faptul ca reteaua de socializare este unul dintre cei cativa parteneri care au anuntat in 2018 ca vor participa la programul de licitație publicitara al motorului de cautare. Deci totul ar fi ok din punct de vedere legal… potrivit companiei conduse de Sundar Pichai. Legalitatea acestei intelegeri ar urma sa fie determinata strict de catre instanta, in cazul in care plangerea ar ajunge la un tribunal iar cazul ar deveni unul judecat in instanta. Desigur, este o sansa foarte mare sa nu se intample un astfel de caz, insa ramane de vazut.

Paxton a spus ca motiunea Google din cadrul zilei de vineri le cere oamenilor sa treaca cu vederea abuzurile care ar constitui un monopol intre motorul de cautare si reteaua de socializare. Pentru ca, pana la urma, cum au spus si domnii de la Alphabet, ei nu fac nimic ilegal. A fost o intelegere fair and square, 100%. 

„Compania al carei motto a fost candva „Nu fi rau” cere acum lumii sa treaca cu vederea abuzurile lor flagrante cu scopul instaurarii unui monopol si sa nu vadă raul, sa nu auda raul si sa nu vorbeasca despre acest rau”, a spus Paxton intr-o declarație trimisa prin e-mail publicatiei americane CNET.