Tesla este investigata federal pentru jocurile video pentru soferi

Tesla este, oficial, investigata de catre guvernul Statelor Unite pentru proiectul companiei in ceea ce priveste jocurile video pentru soferi. Gigantul producator de masini a atras atentia Administratiei Nationale pentru Siguranta Traficului pe Autostrazi (NHTSA), deoarece vehiculele sale permit soferilor sa joace jocuri video pe ecranele lor de infotainment in timp ce vehiculele sunt in miscare. Cei de la NHTSA sustin faptul ca aceasta functie pe care Tesla o pune la dispozitie soferilor ar putea „distrage atentia soferului si creste riscul unui accident”. Ceea ce este perfect adevarat, avand in vedere faptul ca riscul unui accident exista in orice situatie in care soferul nu este cu ochii pe volan, indiferent de masina pe care acesta o conduce. Nu vad Tesla sa fie o exceptie din acest punct de vedere, din absolut nici o privinta. Desigur, Tesla sunt cele mai scumpe masini de pe piata in acest moment, insa faptul ca isi permit sa implementeze o astfel de functie este, intr-un fel, amuzant,

Investigatia acopera aproximativ 580.000 de vehicule electrice Model S, Model X, Model 3 si Model Y care dispun de aceasta functie Passenger Play. Tesla adaugase anterior diverse jocuri video pe ecranul sau tactil central, dar facea ca acestea sa poata fi jucate numai in momentul in care vehiculul se afla intr-o parcare. Se pare ca a fost facuta o schimbare radicala in privinta abilitatii soferului de a juca jocuri, undeva prin decembrie 2020, acesta putand sa se joace si atunci cand vehiculul se afla in miscare, insa nu este clar momentul in care a fost produsa aceasta schimbare. 

Functia Passenger Play include un asa-numit „ecran de avocat” cu un avertisment interstitial care afirma ca „doar pasagerii ar trebui sa se joace in timp ce masina se afla in stare de miscare”. Desigur, acest lucru nu inseamna faptul ca nu poate oricand un sofer sa nu tina cont de acest avertisment si sa se joace oricum. Ecranul necesita confirmare pentru a oferi acces la jocuri, dar butonul de pe ecran poate fi apasat de catre pasagerul din dreapta sau de catre sofer. Iar atunci cand soferul este singur in masina, e clar faptul ca acesta va cere confirmare pentru a se juca el. Sa presupunem ca acesta mai poate, ocazional, sa joace cate un joc atunci cand e blocat in trafic, dar sunt unii care se vor juca si in trafic.

Plangerea vine in urma unui articol publicat la data de 8 decembrie de catre cei de la New York Times, in care acestia si-au exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta noua functie. Cei de la NHTSA ar fi notificat Tesla imediat ce au primit acest raport. In ciuda acestui lucru, cei de la Tesla au adaugat noi functii pentru jocurile de pe ecranul infotainment chiar in cursul zilei de marti, cand actualizarea anuala a fost lansata pentru descarcare.

In schimb, la inceputul lunii decembrie, Mercedes-Benz a scos din functiune 227 de exemple dintre noile sale modele electrice Sedan EQS, precum si anumite modele S-Class in urma unei plangeri similare. Sedanurile de lux ale producatorului auto german au permis, din neatentie, unor vehicule sa afiseze programe de internet sau TV pe sistemele sale de infotainment MBUX in timp ce erau in miscare, din cauza unei probleme de software. Producatorul auto a raportat problema catre NHTSA si a urmat o rechemare a modelelor care au fost afectate de catre aceasta eroare.

Tesla este, de asemenea, in prezent sub investigatie federala pentru sistemul sau de asistenta pentru soferi pe modul autopilot, deci putem spune faptul ca nu se afla la prima abatere de acest gen. In cadrul lunii august, cei de la NHTSA au mai lansat o investigatie pentru a determina daca Nivelul 2 are o problema de siguranta dupa ce au fost raportate cel putin 11 accidente de masina.