Jocurile video sunt una dintre principalele surse de enertainment, mai ales pentru generatiile mai tinere, insa nu se rezuma doar la acestea. Acestea au miliarde de fani in intreaga lume si asta netinand cont de toti cei care petrec ore in sir in fata calculatorului nefacand nimic altceva in afara de a se juca. Si sunt o multime de jocuri video care sunt dezvoltate cu scopul de a crea o depenenta a utilizatorului fata de acestea. Majoritatea acelor gameri hardcore sunt persoane dependente de jocurile video, insa unii dintre ei au reusit sa faca din aceasta dependenta o sursa de venit si castiga sume importante din competitii. Desigur, acest lucru e valabil mai mult in Statele Unite, Marea Britanie, Franta si alte tari mai dezvoltate. In Romania, inca nu exista destule competitii de gaming sa ofere astfel de oportunitati. Se mai ridica din cand in cand un gamer pe YouTube care aduna un anumit numar de abonati jucandu-se GTA 5, Fortnite, Apex Legends, Minecraft si alte astfel de jocuri.
Cat despre partea cu dependenta, cei de la World Health Organization recunosteau in 2018, pentru prima data, ca dependența de jocuri video este o tulburare mintala, pe care au numit-o „gaming disorder”. Avand in vedere faptul ca in registrul tulburarilor mintale se afla si o anume “schizoid personality disorder”, folosita pentru cei care sunt retrasi fata de restul lumii fara a fi avut de suferit, e un registru destul de biased. Insa, atunci cand vorbim despre jocurile video, e clar ca acestea pot avea o multime de efecte pozitive asupra oamenilor si pot avea la fel de bine o serie de efecte negative. Fara alte introduceri, sa vedem care sunt cele mai populare jocuri ale deceniului
Minecraft (2010)
Jocul a fost pe placul publicului larg mai ales pentru acea idee simpla care sta in spatele sau si anume constructia unor anumite lucruri utilizand blocuri. O idee simpla care a prins foarte bine la public iar la 9 ani distanta, inca mai sunt o multime de gameri care se joaca Minecraft.
Dark Souls (2011)
Jocul este dezvoltat intr-un mod foarte atent, astfel incat fiecare obiect din joc sa aiba un scop anume. Lucru care a fost pe placul multora dintre gameri. Justifica succesul inregistrat ulterior, avand in vedere faptul ca seria Dark Souls a vandut 25 de milioane de exemplare de la lansarea originalului, in 2011.
Candy Crush Saga (2012)
Candy Crush pur si simplu nu putea sa lipseasca din aceasta lista, mai ales avand in vedere cat era de popular prin 2014-2016. Mai ales pentru ca era jucat pe Facebook pe vremea cand si reteaua sociala era pe val. La popularitatea sa a contribuit mult si faptul ca este un joc mobil. Chiar si in ziua de azi, Candy Crush ramane unul dintre principalele metode prin care utilizatorii isi ocupa o parte din timp in deplasarea dintre casa si serviciu.
The Witcher 3: Wild Hunt (2015)
The Witcher este un joc cu o lume extrem de complexa si de bine definita. In cazul in care acest joc nu ar fi ajuns de popular, cel mai probabil cei de la Netflix ar fi facut pana acum un serial bazat pe cartile din care s-au inspirat si creatorii seriei de jocuri.
Pokemon Go (2016)
De bine de rau, a fost singurul dintre aceste jocuri mai populare care a reusit sa scoata oameni din casa, pentru ca era o vreme cand ii vedeai pe toti afara, cu ochii in telefon, vanand pokemoni la trecerea de pietoni. Jocul a inregistrat un succes masiv, cu peste 540 de milioane de descarcari pana in momentul de fata.
Fortnite (2017)
Este probabil cel mai popular joc din acest nou val de jocuri de tip battle royale. Cifrele din martie 2019 arata faptul ca Fortnite avea peste 250 de milioane de utilizatori activi lunar.