Apple te localizeaza prin iPhone 11. Care este explicatia oferita de companie?

Apple este compania care isi doreste sa para diferita fata de mariile corporatii ca Google sau Facebook prin faptul ca sustin ca pun accent pe viata privata a utilizatorilor. Ceea ce este o afirmatie care ar cantari greu in cazul in care ar fi si adevarata. Adica tot compania din Copertino este cea care a pus la dispozitie plugin-uri pe Safari care pot dezactiva sistemele de urmarire ale Google sau Facebook. Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, Tim Cook are o atitudine de lup moralist, lansand atacuri subtile la Facebook si Google in timp ce vorbeste despre cat de importanta este viata privata, cand chiar cei de la Apple au avut incalcare in ceea ce priveste confidentialitatea. Si nu odata. Ok, usor-usor ne-am obisnuit si cu faptul ca nu exista corporatie in domeniul tech care sa nu se ocupe cu astfel de practici ilegale cu scopul de a-si rotunji veniturile. Despre Apple stim ca la un moment dat emitea tarife incredibile micilor producatori de aplicatii pentru a-i lasa sa apara pe App Store. Spotify e singura companie suficient de influenta pentru a duce acest caz la Comisia Europeana, cunoscuta pentru relatiile sale acide cu corporatiile tech americane. Si a facut-o, in martie.

Insa Apple pretinde faptul ca pune accent pe confidentialitate si pe viata privata a utilizatorului in timp ce compania din Copertino colecteaza inregistrarile utilizatorilor Siri si sunt dati in judecata de catre utilizatorii iTunes pentru uzul datelor personale ale acestora. IN concluzie, vorbeste ciob de oala sparta atunci cand cei de la Apple bat apropo-uri la Facebook si Google in legatura cu politicile lor privind confidentialitatea utilizatorilor. Doar ca Apple a depus eforturi pentru a-si solidifica pozitia. Evident, profitand si de faptul ca compania din Copertino nu a fost atat de vizata in ceea ce priveste acest gen de practici si nu este cunoscuta ca una dintre companiile certate cu confidentialitatea. Nu de multi, cel putin. In orice caz, cei de la Apple au incetat sa mai asculte interactiunile vocale cu Siri decat in cazul in care ii permite utilizatorul. 

Cu toate acestea, tot ce a incercat Apple sa contruiasca la captiolul reputatie se destrama la fel de repede. Acum s-a descoperit faptul ca iPhone 11 iti poate urmari locatia chiar si daca ai serviciul dezactivat. Argumentul gigantului american in acest caz este acela ca verificarile permanente de locatie sunt cat se poate de necesare cu scopul de a-ti oferi acces la functia suplimentara in cea mai mare parte a timpului. Insa verificarile de locatie s-ar desfasura in mod normal, doar pe dispozitiv, iar datele nu ar fi trimise catre Apple. Compania americana are, totusi, de aparat acea reputatie pe care si-a creat-o de-a lungul timpului. Aceea de companie despre care nu se stie ca ar fi implicata in astfel de practici in legatura cu incalcarea confidentialitatii utilizatorilor. Modul in care Apple a evitat sa ofere explicatii pentru o situatie atat de sensibila, intr-o perioada in care utilizatorii sunt foarte paranoici atunci cand vine vorba de intimitate, este unul cat se poate de sinistru.