Mai scrisesem un articol in care vorbeam la un moment dat despre Cupa Mondiala de Fortnite. Imi vine sa rad si acum cand ma gandesc la faptul ca gamingul a inceput sa fie considerat un adevarat sport. Unii il pun in aceeasi categorie cu sporturi in care se depune efort fizic continuu, precum fotbalul, basketul, handbalul. Da, fratilor, mai nou gamingul este un sport. Si are in ultimii ani o gramada de competitii in care participa jucatori cu statut de profesionisti, competitii in care se acorda premii monetare uriase, asociatii de jucatori dupa modelul unor cluburi de fotbal. Si, cel mai special element dintre toate, un fanbase format dintr-o gramada de pusti de 15 ani care nu prea ies din case, preferand sa se joace noul battle royale aparut pe piata. Evident ca nu sunt nici pe de o parte la fel de zgomotosi sau de numerosi ca ultrasii pe stadioanele de fotbal, dar tot traiesc cu impresia ca formeaza un fel de peluza. How cute. Intr-adevar, acest spectacol, magic, la care se uita este cel mai nou sport de pe suprafata planetei. Scuza-ma, esti cumva gamer? Te-am insultat scriind aceste randuri? Nu mi-o lua in nume de rau, nu a fost altcumva decat cu intentie. Glumesc. Sau nu.
In fine. Ideea e ca la ora la care scriu articolul, s-a incheiat ieri Campionatul Mondial de Fortnite. Care a fost urmarit de catre peste 2 milioane de oameni. Este evident ca Fortnite, jocul de tip battle royale, a devenit noul fenomen global atunci cand vine vorba despre gaming. Iar pentru ca jocul gratuit dezvoltat de catre cei de la Epic Games a generat miliarde de dolari pentru creatori si a devenit o obsesie pentru gamerii de toate varstele (din pacate), succesul jocului a determinat compania sa creeze competitii oficiale pentru jucatorii. Competitii in care sa ofere premii de peste 100 de milioane de dolari, de-a lungul a mai multor turnee. Oricum faceau mult mai mult din banii pe care ii castigau din vizionarea pe scara larga a acestui turneu. In concluzie, nu reprezinta mai nimic aceste premii in comparatie cu incasarile pe care Epic Games le pot face de pe urma acestei competitii. In fine. Fortnite World Cup a avut loc intre 26 si 28 iulie, la New York, iar premiul finaciar pentru castigarea competitiei a fost de 30 de milioane de dolari.
Bun, dar cine a castigat?
Pai. Duminică, 28 iulie, a fost ultima zi a turneului si la categoria de jucatori solo. Si da, au participat gameri din întreaga lume, insa, dintre toti, a iesit la rampa, culmea un adolescent in varsta de doar 16 ani. Kyle „Bugha” Giersdorf a plecat acasa cu trofeul si cu 3 milioane de dolari. Giersdorf incepuse bine ziua si castigase primul meci din sase, dupa care a continuat sa se claseze bine si sa acumuleze puncte. Pe masura ce trecea timpul, parca pustiul devenea din ce in ce mai greu de batut. Pana cand, la final, a plecat cu trofeul acasa. Se mai intampla si din astea.